keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Mehupaasto + IBS = toimii :-)

Olette saattaneet ihmetellä, mitä mulle kuuluu, kun blogini on elänyt suunnittelematonta hiljaiseloa. Olen vain yrittänyt keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, joka ei ole mulle aina kovin helppoa. Olen hionut erityisherkkyydestä kertovaa kirjaani loppuun, ja työ on vieläkin hieman kesken. Aloitin myös joulun alla tekemään nettisivuja uudelle firmalleni, mutta nekin jäivät kesken... Mutta kuten länsimetro, kaikki valmistuu kyllä aikanaan! ;-)

Kuva: Pixabay


Mehupaasto


Olen ylittänyt itseni. Aloitin lauantaiaamuna mehupaaston, eli olen ollut syömättä tulevana iltana tasan viisi vuorokautta, ja tulen käytännön syistä lopettamaan paastoni siihen. Yksi syy on, että huomenna on tiedossa tietynlaista vähän repivää fyysistä rasitusta, josta palaudun normaalistikin huonosti. (Olen miettinyt, onko kyse kollageenin puutteesta, joidenkin kuona-aineiden jäämisestä niveliin, vai nivelheikkoudesta.)

Päädyin paastoon hiukan ex tempore, ystäväni innostuksesta, mutta olin kyllä pohtinut sitä jo monena vuonna. Olen kerran käynyt läpi tietynlaisen riisipaaston, ja siinäkin tyhjennys ja lepo loi vatsalle "puhtaan pöydän" kehittää uusi, terve bakteeritasapaino. Mehupaastoon en ollut ennen uskaltautunut, kun ajattelin mehujen pahentavan IBS (ärtyvä suoli)- ja hiivaoireitani. Kannatti lopulta kokeilla!

Suurimmat syyni paastoamiseen olivatkin tilanteen nollaaminen, vatsavaivojen vähentäminen, kehon kuuntelun opettelu, terveempään ruokavalioon ja kohtuullisempiin ateriakokoihin siirtyminen (pois opettelu ahmimisesta), sokeri- ja kofeiiniriippuvuuksista irrottautuminen, ja tietenkin kokonaisvaltainen puhdistuminen.

Valmistautuminen


Yritin osallistua vegaanihaasteeseen, ja se olikin erittäin hyvä pehmeä lasku paastoon, mutta IBS-vatsalleni ja elämäntyylilleni liian haastavaa. Vatsani voi huonosti, koska en ehdi tehdä kaikkea ruokaa itse, vaan lisäsin aterioihin eineksiä tai puolivalmisteita, jotka sisätävät papuja ja linssejä yms joita vatsani ei vaan ilman purkkientsyymejä sulata, jos niidenkään kanssa. Vatsaoireet pahenivat liikaa. Suomessa on aika vähän proteiini- tai ravinnerikkaita kasviksia, joita voin sellaisenaan tai keitettynäkään käyttää ilman ongelmia. Aion silti jatkaa kasvispainotteisella ruokavaliolla.

Olin viikon ajan täysin maidottomalla ruokavaliolla jo ennen paastoa, koska halusin nähdä, vähentäisikö se limaa elimistössäni - yleensä poskionteloni ovat aika tukkoiset ja korvakäytäväni vuotavat. Tuntui, kuin niiden välissä olisi jotkin kestotukokset (korva-oireita oli vielä ennen neljättä paastopäivää). Kahvia en juonut koko tammikuussa, eli 12 päivään (siitä irrottautuakseni söin viikon kuurin Ashwaganhaa). Välttelin lihaa myöskin koko tammikuun, muistan syöneeni ainoastaan kerran broilerisuikaleita ja pari kertaa kalkkunaleikettä leivän päällä.

Sushin himo sai mut kuitenkin käymään sushilla muutaman kerran. - Varsinkin kahtena viimeisenä valmistautumispäivänä vedetyt sushiöverit hieman arvelluttivat suoliston tyhjennyksen kannalta... Mutta koska ruoansulatukseni tai aineenvaihduntani on nopea, ei siitäkään tuntunut tulevan ongelmaa. En silti suosittele ahmimista kenellekään paastoa aloittavalle!

Paaston eteneminen


Pidin paaston tarkoituksella vähenevän kuun aikaan. Päätin ottaa paastoni pohjaksi Vogelin mehupaaston. Hankin ja osin tein mehut itse, sekä muokkasin hieman ohjelmaa tarpeen mukaan päiväkohtaisesti. Välttelin mm. sitruksia IBS:n vuoksi. Aloitin vähän suuremmilla mehumäärillä (n.3dl/ateria), mutta tähtäsin siihen, etten saisi liikaa energiaa, jotta kroppa pääsisi ketoositilaan mahdollisimman pian. Painotin rytmin niin, että aamuisin joisin enemmän hedelmiä ja marjoja ja iltapäivisin enemmän kasviksia, omaa kehoa kuunnellen. Luin myös kaikki Be Powerful You -blogin todella hyvät postaukset aiheesta ja kaikenlaista muuta sieltä täältä internetistä.

Join paljon yrttiteetä: lähinnä Frantsilan Lähde -munuaisteetä, Yogi Tean Lakritsi- ja detox-teetä, kamomillaa ja pakuriteetä. Kävin lähes päivittäin pienellä kävelyllä ja koitin ottaa mahdollisimman rauhallisesti.


Päivä 1


Aloitin paastoni lauantai-aamuna suoliston tyhjennyksellä Glauber-suolan avulla. Vetäisin kitaani pussillisen em. apteekista saatavaa suolaa sekoitettuna puoleen litraan vettä ja parin tunnin päästä vatsa alkoi tyhjentyä. Olin nukkunut jostain syystä 11 tunnin ennätyksellisen pitkät yöunet, ikään kuin kroppani olisi tietoinen siitä, mihin se on joutumassa.

Aloitin mehu- ja kasvisliemiohjelman iltapäivällä. Väänsin mehut facebookin kierrätysryhmästä ilmaiseksi saamallani hieman heikkolaatuisella mehustimella, josta välillä otin hedelmä- ja vihannessoseet talteen, etten tuhlaisi syömäkelpoista ruokaa. Illalla tein suolihuuhtelun, jonka toistin sunnuntai-iltana, mutta sen jälkeen en kokenut sitä enää tarpeelliseksi, koska päänsärkyjä ei tullut.

Olin kerännyt keittiöön paljon kasviksia ja hedelmiä, sen mukaan, mitä oli tarjouksessa, ja minkä tiesin vatsalleni sopivan. Seuraavana pari esimerkkimehua, joita niistä kokoilin:
- Mango-päärynä-inkivääri-selleri-lime-vihanneskrassi-pinaatti
- Porkkana-granaattiomena-omena-puolukka-inkivääri-pinaatti-molkosan
- Ananas-päärynä-kurkku-porkkana-inkivääri-selleri-pinaatti
Käytin myös mm. parsakaalia, porkkanaa, kukkakaalia, kiinankaalia, kurkkua, keltaista paprikaa, mansikkaa ja kiwiä.

Ensimmäisenä päivänä näläntunne oli välillä hurja, mutta huomasin sen olevan enemmän psyykkinen ja tuoksuista aktivoituva. Oli aivan karseaa tehdä lapselle ruokaa, kun teki mieli ihan kaikkea, mitä hänelle annoin. Kämppis kantoi suklaata tarjolle keittiöön. Ajattelin olevani hullu ja repsahtavani alta aika yksikön. Mutta heti, kun tein jotain muuta, unohdin ruoan. Alkukaan ei siis oikeasti ollut niin vaikea, kuin olisin voinut kuvitella. Kiukuttelin jostain syystä lähimmälle kämppikselleni, tai ainakin reagoin ärhäkkäästi hänen kiukkuisiin katseisiinsa, mutta muille olin yllättävän ystävällinen, heidänkin mielestään. Nukuin seuraavan yön ihan hyvin, yhdeksän tuntia.

Päivä 2


Toinen päivä oli jo helpompi. Siedätin itseäni istumalla syövien ihmisten kanssa samassa pöydässä. Huomasin silti, että kroppa huusi etenkin lihaa, mitä tahansa proteiinia ja rasvaa. Sokerin mieliteko oli paljon pienempi. Jaksoin tehdä asioita ja tunnuin virkistyvän iltaa kohti, päin vastoin kuin yleensä.

Iltapäivällä tein virheen, eli menin tankotanssitunnille. Olen harrastanut lajia taas muutaman vuoden tauon jälkeen tänä talvena noin kerran viikossa, mutta tärähdykset ja kiskaisut, joita puutteellisen lihaskunnon vuoksi tulen siinä tehneeksi, ovat olleet kropalleni vaikeita kestää. Yritin ottaa rauhallisesti, mutta en ilmeisesti tarpeeksi. Olin täynnä virtaa.

Illalla jo huomasin, että treeni saattoi olla hieman liikaa. Otin magnesiumsitraattijauhetta, samoin seuraavana päivänä. Sitraattejakaan ei tyhjä vatsani oikein ole koskaan arvostanut... Näin unia, joissa söin suurella ruokahalulla pekonia, makkaraa ja lihaa, ja nukuin itseeni liittymättömistäkin syistä aika huonosti. Vatsakin kurni.

Päivä 3


Maanantai oli mulle ylivoimaisesti hankalin päivä, ja laskelmien mukaan kroppa oli sinä päivänä menossa ketoosin, eli se on paaston taitekohta, ja haastava monille muillekin. Aamulla oli todella vaikea päästä sängystä, mutta uskon, että edellispäivän treeni oli suurin syy olooni. Sain sydämentykytystä ja tuntui, kuin olisin toiminut hidastettuna. Iltapäivällä tein tietokoneella töitä, mutta pää ei tuntunut toimivan kunnolla. Pari kertaa otin lusikan kärjellisen hunajaa väsyneeseen oloon.

Lounaalla tein toisen virheeni, eli join Biottan vihannesmehua, jossa on eniten tomaattia ja punajuurta. Varsinkaan tomaatti ei raakana sovi IBS-vatsalleni, eikä etenkään tyhjään vatsaan. Onneksi en saanut siitä kuin suhteellisen lievää vatsan pistelyä. Otin homeopaattista candidaa, carcinosinumia ja chamomillaa. Vatsa rauhottui. Illalla olo oli todella voimaton. Menin lapseni kanssa samaan aikaan nukkumaan. Illalla silmänikin alkoivat kuivaa ilkeästi, ja se jatkui aamulla.

Oli vaikea saada unta. Nukuin pätkittäin. Muistan heränneeni ainakin kymmenen kertaa katsomaan kelloa.

Päivä 4


Tiistaina aloin muokata paasto-ohjelmaa enemmän tarpeisiini sopivaksi: Join heti herättyäni lasillisen vatsaani hellivää (bentoniitti)savivettä, ja korvasin osan aamupalasta misokeitolla heti aamulla. (Forumin takana sijaitsevassa japanilaisen ruoan kaupassa Tokoyokanissa on myynnissä valmista misotahnaa, jossa on pelkästään soijapapua, riisiä, vettä ja suolaa.) Lisäsin teehen sitruunaa.

Olin menossa Helsinkiin käymään, joten lounaaksi tein itselleni evääksi noin kolmen desin drinkin kasvisliemestä ja edellispäivän "virhe-mehusta". Oli tietenkin tyhmää leikkiä säästäväistä, kun on terveydestä kyse, mutta vatsani kesti sen. Aamupäivästä niveliä särki, mutta sitten ne alkoivat palautua rasituksesta.

Huomasin todella pian olevani ketoosissa (elimistö kuluttaa omia rasvavarastojaan energianlähteiksi, jolloin myös poistuu tehostetusti niihin varastoituneita myrkkyjä) - mieli ja keho toimi yhtäkkiä ilman ongelmia, tosin en silti kokenut sitä miksikään leijailevaksi flow-tilaksi, jossa haluaisin olla ikuisesti. Oli se silti mukavampaa, kuin vaikkapa kofeiiniöverit. On mukavaa olla skarppi.

Illalla ei väsyttänyt yhtään, mikä on erikoista mulle, joka olen kokenut kärsiväni jonkin asteisesta väsymysoireyhtymästä. Kämppiksenikin ihmetteli, kun roikuin ruokailuhuoneessa melkein puolille öin täysin virkeän näköisenä. Yleensä olen jo kuuden tai viimeistään kahdeksan aikaan aivan tööt. Yöllä näin unta, jossa söin rasvaista, kermaista lohikeittoa ja tajusin yhtäkkiä olevani mehupaastolla, eli sain kauheat morkkikset.

Päivä 5


Tavallaan harmittaa lopettaa paasto jo tänään, koska ketoottisen tilan sanotaan olevan voimakkaimmillaan 5-6 paastopäivän jälkeen. Koska ruokaa tekee edelleen mieli kovasti, en varmaan ole vielä aivan optimaalisessa ketoosissa, mutta en halua toista kertaa samanlaista oloa, jonka sain sunnuntaisesta tankotanssista. Huomenna menen lapseni kanssa sirkustunnille, jossa joudun välillä kokemaan äkillisiä riuhtaisuja ja haluan itsekin riehua vapaasti. Haluan myös, että verenpaineeni kohoaisi hieman, etten tulisi pahoinvoivaksi urheillessa. Ja kuukin on tänään jo uusi. :-)

Siispä olen päättänyt syödä tänä iltana ensimmäisen ateriani, ehkä ensimmäisen mehun ylijäämäkuiduista tekemäni ja pakastamani kasvissosekeiton... Kaikista eniten tekee mieli juustoa, enkä tiedä pystynkö toteuttamaan leivättömyys-aikeitani vielä tässä kuussa, mutta olen joka tapauksessa seuraavat viisi päivää ilman lihaa ja kalaa, jotta elimistöni saa totuttautua taas rauhassa ruokaan.

Lyhyen paaston väitetyt ja saavutetut edut:


- Paaston positiiviset vaikutukset solujen, geenien ja hormonien toimintaan
- Sokeriaineenvaihdunta tasottuu, insuliiniresistenssi voi pienentyä, saattaa ehkäistä kakkostyypin diabetestä
- Oksidatiivisen stressin ja elimistön tulehduksen väheneminen
- Suotuisat vaikutukset sydänterveyteen monista eri syistä
- Boosti solujen korjausprosesseille
- Syövän ja kasvainten ehkäisy ja jo syntyneiden kasvainten katoaminen (käytetään "ravinnoksi")
- Tekee hyvää aivoille ja hermosoluille. Saattaa ehkäistä Alzheimeria.
- Kuona-aineiden määrä elimistössä vähenee, veri puhdistuu
- Rasva-arvot alenee / paranee
- Ruoansulatus saa lepoa ja maksa kykenee työhönsä paremmin

Edellä mainituista asioista osa on hyvinkin kiistanalaisia, mutta ristiriidat liittyvät mielestäni siihen, millaisena paaston toteuttaa, eli en lähde analysoimaan asiaa sen tarkemmin omalla tavis-tietämykselläni. Uskon kuitenkin oman tapani paastota olleen melko järkevä.

Sitten välittömiä etuja:


- Hehkuvampi iho, kirkkaammat silmät
-> Yleensä kasvoni kukkii jatkuvasti, eli saan näppylöitä ja pieniä finnejä. Nyt iho todellakin voi paremmin!
- Ruoansulatus tehostuu ja aineenvaihdunta terästyy
-> Tähän osaan vastata vasta paaston päätyttyä.
- Kudokset tulevat kiinteämmiksi ja kehon notkeus lisääntyy
-> en huomannut tälläisiä vaikutuksia
- Verenpaine laskee
-> tämä oli kohdallani epätoivottu vaikutus, sillä mulla on jo valmiiksi alhainen verenpaine. Etsin Punnitse ja Säästä -kaupasta imeskeltävää lakritsitankoa, mutta ne oli valitettavasti juuri loppu. Join siis paljon lakritsiteetä. Koin silti hieman lievää huimausta.
- Luova energia ja herkkyys lisääntyy
->  näin ja muistin paljon uniani, myös muita kuin ruokaan liittyviä :-D
- Aistit terävöityvät
-> Varsinkin haju ja makuaisti vahvistuivat todellakin, joten tuntuu ihanalta päästä taas maistelemaan eri ruokia... Varsinkin makeat mehut olivat myös todella herkullisen makuisia.
- Hermosto tasapainottuu ja psyykkinen hyvinvointi lisääntyy
-> Koin mieleni seesteisemmäksi. En mennyt ääritunteisiin, enkä ahdistunut kertaakaan, vaikka lapseni kiukutteli, huusi tai osoitti mieltään. Keskityin siihen, mihin halusin.
- Tapahtuu uudelleen asennoitumista suhteessa itseen ja ruokaan
-> En osaa sanoa... tuntuu, että sitä on tapahtunut jo ennen paastoa. Kuitenkin ehkä itseni kuuntelu siinä, mikä juuri mulle on parasta, on terävöitynyt. Osaan reagoida välittömästi olooni ja toimia sitä kohentavasti.
- Keskittymiskyky ja hermoston kunto paranee, ajatukset kirkastuvat ja mieli selkenee
-> Ketoosin jatkuessa pari päivää tämä pitänee paikkansa. Nyt en osaa kuin verrata paastopäiviä toisiinsa... Mutta edellä mainitsemani seesteisyys varmaan kielii tästä.


Sitten vielä väitetyt ja koetut huonot puolet:


- Ummetus. Jos ei suorita suolihuuhteluja, pelotellaan myös päänsäryillä.
-> En ulostanut kahden ensimmäisen aamun jälkeen, mutta en usko saavani ummetusta, jos en ala heti ahmia raskasta ruokaa, koska suoleni toimii yleensä liiankin aktiivisesti. En tehnyt huuhteluja ensimmäisen kahden illan jälkeen, mutta en saanut päänsärkyjä. Olisin tehnyt huuhtelun, jos päätä olisi alkanut särkeä.
- Lihasmassan menetys.
-> En varmastikaan menettänyt massaa näin lyhyellä paastolla.
- Uupumus
-> En kokenut yhden päivän uupumusta pahempana kuin se, että yleensä olen joka ilta aivan poikki, jota nyt ei ollut.
- kiihtynyt kortisolin tuotanto
-> En havainnut olossani, mutta uskon elimistöni tasapainottaneen sen, koska olo oli niin seesteinen paria ensimmäistä päivää lukuunottamatta.
- Hiivaongelmat voivat pahentua, jos niihin on taipumusta
-> En huomannut oireita, mutta otin pari kertaa maitohappobakteeritabletin ihan paaston alussa ja lopussa, sekä ehkäistäkseni ongelmia, aloin juoda savivettä aamuisin. Uskon, että suhteellisen hyvä valmistautuminen auttoi siinä, ettei hiiva rehahtanut, eikä tullut muitakaan suurempia paasto-oireita.

- Muut väitetyt haitat koskevat mielestäni vain pitkiä tai väärin toteutettuja paastoja, kuten jos söisi pidemmän aikaan vain kerran päivässä, joka toinen päivä, tai jättäisi ruokavaliostaan jotkin tärkeät ravintoaineet.



Lopuksi


Vatsani muistuttelee välillä itsestään, eikä se ole täysin rento ja hyvinvoiva. Oloni on kuitenkin muuten yllättävän hyvä ja tuntuu, että olen saanut hyvin nollattua tilanteen, ja voin alkaa rakentaa sinne uutta bakteeristoa. Seuraavaksi aion nauttia lasillisen veteen sekoitettua l-glutamiinia ja juoda viimeisen nestemäisen pääateriani. Ensi kerralla päädyn varmaan riisipaastoon tai 5:2 dieettiin. Ketoosi ei koukuttanut mua, mikä on toisaalta ihan hyvä, sillä olen melko helposti addiktoituva, enkä usko minkään liiallisen riippuvuuden olevan tervettä. Kokeile siis sinäkin, ja kerro mulle kokemuksistasi!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti