Teen silloin tällöin raakakakkuja
etsimällä ensin kivan reseptin, ja muuntelemalla sitä sitten sen
mukaan, mitä kaapista löytyy ja mitä viitsin ostaa. Tällä kertaa
etsin ohjetta raikkaasta punaisesta kakusta, jonka olin luvannut
tehdä Tampereen seudun yksin- ja yhteishuoltajien yhdistyksen
ystävänpäiväetkoille. Päädyin muuntelemaan Suvituuli
Siikasaaren parin vuoden vanhaa reseptiä Valentinuksen Raakakakku. Ihmettelin parapähkinäpohjaa (olen
ymmärtänyt liiallisen seleenin olevan pahasta ja raakakakkuakin
tulee usein syötyä monta palaa päivässä, jos sellainen kaapissa
on, vaikka yksikin pala on todella täyttävä.) Siispä vaihdoin
pohjan pähkinät. Käytin myös eri marjoja ja tein päälle
sydänkuvion, joka ei kuvissa olevassa kakussa ole sitä mitä
reseptissäni, koska unohdin kookoshiutaleet ostoslistaltani. Niinpä
jouduin kiireessä turvautumaan kaapista löytyneisiin
leivontasuklaan jämiin, jotka olin raastanut joskus purkkiin
pahanpäivän varalle.
Aineksista ja välineistä
En ole mikään kroisos joten olen
tottunut pärjäämään Lidlin pähkinöillä ja halvimmilla
köntsätaateleilla, mitä ruokakaupasta löytyy. Surruuttelen
sauvasekoittimella ja silppurilla, joka on todella työlästä eikä
oikein innosta tarttumaan näihin hommiin kovin usein. Tavallisen
sauvasekoittimen käyttö vaatii aikaa ja toisinaan akrobatiataitoja,
etenkin kun pieni lapsi kyselee kokoajan vieressä jotain. Jos ei
olisi ollut kiire, tai omistaisin kunnon tehosekoittimen, olisin
kyllä ottanut hänet mukaan. Tänään jouduin turvautumaan
tablettipeleihin.
Raakakakun teko ei minulta yleensä
koskaan mene ihan suunnitellusti. Aina unohdan jotain tai sekoilen
laskuissa. Tänään huomasin kesken kaiken, että vuokani on liian
iso (25cm) ja jouduin kaapimaan taikinan vuoasta lisätäkseni siihen
pähkinöitä. Onneksi olin liottanut niitä tarpeeksi. (Liotus on
muuten kaiken aa ja oo jos vääntää raakakakkuja leluvälineillä!)
Lopputulos on kuitenkin tärkein, ei matkassa olleiden mutkien määrä.
Tämä littana, leveä kakku meni kuin kuumille kiville ja
maistelijat halusivat ottaa sitä myös kotiin mukaan!
Pohja:
3 dl (liotettua) pähkinäsekoitusta
tai pekaanipähkinää
96 g (/12kpl) kivettömiä taateleita
3 rkl reilun kaupan kaakaojauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta
Hyppysellinen Himalajan vuorisuolaa
Täyte:
3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
2 dl kookoskermaa (käytin
Kara-merkkiä)
3 tl hunajaa
Kypsä banaani (ja 3 rkl
pakastebanaanin lientä, koska en ollut tyytyväinen makeuteen)
Hyppysellinen kardemummaa
Hyppysellinen ceylon-kanelia
1 tl soijalesitiiniä
0,5 tl vaniljajauhetta
1 dl sulaa kaakaovoita
Reilu 1 dl sulaa kookosöljyä
Marjakreemi:
2 dl puolukoita (jos käytät muita
marjoja, vähennä banaanin määrää koko kakussa)
2 tl psylliumia
Reilu 1,5 dl sulanutta pakastebanaania
(käytin liemineen, mutta vetisti vähän liikaa koostumusta)
1 rkl chiajauhoa (härskiintymisen
estämiseksi voi olla fiksumpaa ostaa kokonaisia siemeniä)
4 rkl sulaa kookosöljyä
Sydämeen: Kookoshiutaleita
Valmistusohje:
Valmista täyte. Huuhtele lävikössä muutamia tunteja tai yön yli lionneet cashew-pähkinät ja sekoita koneessa niin kauan että niistä muodostuu silkkistä kermamaista massaa lisäten pikkuhiljaa kookoskermaa ja huuhdo lopuksi mukaan tölkin jämät noin yhdellä ruokalusikallisella vettä – älä kuitenkaan käytä liikaa vettä ettei seoksesta tule liian vetistä. Lisää kaikki muut ainekset paitsi sulaneet rasvat. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää lopulta sulatettu kaakaovoi ja sulatettu kylmäpuristettu neitsytkookosöljy. Tarkista makeus. Kaada täyte vuokaan, napauta vuokaa pari kertaa pöydällä, jotta mahdolliset ilmakuplat tulevat pintaan. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi.
Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella marjakreemin ainekset (älä riko konetta jäisillä marjoilla vaan lue käyttöohjeet) ja anna turvota noin kymmenisen minuuttia ennen kuin kaadat seoksen kakun päälle. Anna koko kakun jähmettyä pakkasessa ainakin pari tuntia. Tee vielä lopuksi sydän leivinpaperiin leikatun sapluunan läpi (Huom: tarttuu kiinni, jos ei kreemi ole ollut tarpeeksi kauan pakkasessa). Irrota vuoasta ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti