sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Puolukkaraakakakku sydänystävälle



Teen silloin tällöin raakakakkuja etsimällä ensin kivan reseptin, ja muuntelemalla sitä sitten sen mukaan, mitä kaapista löytyy ja mitä viitsin ostaa. Tällä kertaa etsin ohjetta raikkaasta punaisesta kakusta, jonka olin luvannut tehdä Tampereen seudun yksin- ja yhteishuoltajien yhdistyksen ystävänpäiväetkoille. Päädyin muuntelemaan Suvituuli Siikasaaren parin vuoden vanhaa reseptiä Valentinuksen Raakakakku. Ihmettelin parapähkinäpohjaa (olen ymmärtänyt liiallisen seleenin olevan pahasta ja raakakakkuakin tulee usein syötyä monta palaa päivässä, jos sellainen kaapissa on, vaikka yksikin pala on todella täyttävä.) Siispä vaihdoin pohjan pähkinät. Käytin myös eri marjoja ja tein päälle sydänkuvion, joka ei kuvissa olevassa kakussa ole sitä mitä reseptissäni, koska unohdin kookoshiutaleet ostoslistaltani. Niinpä jouduin kiireessä turvautumaan kaapista löytyneisiin leivontasuklaan jämiin, jotka olin raastanut joskus purkkiin pahanpäivän varalle.

Aineksista ja välineistä


En ole mikään kroisos joten olen tottunut pärjäämään Lidlin pähkinöillä ja halvimmilla köntsätaateleilla, mitä ruokakaupasta löytyy. Surruuttelen sauvasekoittimella ja silppurilla, joka on todella työlästä eikä oikein innosta tarttumaan näihin hommiin kovin usein. Tavallisen sauvasekoittimen käyttö vaatii aikaa ja toisinaan akrobatiataitoja, etenkin kun pieni lapsi kyselee kokoajan vieressä jotain. Jos ei olisi ollut kiire, tai omistaisin kunnon tehosekoittimen, olisin kyllä ottanut hänet mukaan. Tänään jouduin turvautumaan tablettipeleihin.

Raakakakun teko ei minulta yleensä koskaan mene ihan suunnitellusti. Aina unohdan jotain tai sekoilen laskuissa. Tänään huomasin kesken kaiken, että vuokani on liian iso (25cm) ja jouduin kaapimaan taikinan vuoasta lisätäkseni siihen pähkinöitä. Onneksi olin liottanut niitä tarpeeksi. (Liotus on muuten kaiken aa ja oo jos vääntää raakakakkuja leluvälineillä!) Lopputulos on kuitenkin tärkein, ei matkassa olleiden mutkien määrä. Tämä littana, leveä kakku meni kuin kuumille kiville ja maistelijat halusivat ottaa sitä myös kotiin mukaan!

Pohja:


3 dl (liotettua) pähkinäsekoitusta tai pekaanipähkinää
96 g (/12kpl) kivettömiä taateleita
3 rkl reilun kaupan kaakaojauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta
Hyppysellinen Himalajan vuorisuolaa

Täyte:


3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
2 dl kookoskermaa (käytin Kara-merkkiä)
3 tl hunajaa
Kypsä banaani (ja 3 rkl pakastebanaanin lientä, koska en ollut tyytyväinen makeuteen)
Hyppysellinen kardemummaa
Hyppysellinen ceylon-kanelia
1 tl soijalesitiiniä
0,5 tl vaniljajauhetta
1 dl sulaa kaakaovoita
Reilu 1 dl sulaa kookosöljyä

Marjakreemi:


2 dl puolukoita (jos käytät muita marjoja, vähennä banaanin määrää koko kakussa)
2 tl psylliumia
Reilu 1,5 dl sulanutta pakastebanaania (käytin liemineen, mutta vetisti vähän liikaa koostumusta)
1 rkl chiajauhoa (härskiintymisen estämiseksi voi olla fiksumpaa ostaa kokonaisia siemeniä)
4 rkl sulaa kookosöljyä

Sydämeen: Kookoshiutaleita

Valmistusohje:


Valmista ensin pohja. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa. Lisää taatelit ja anna pyöriä niin kauan, kunnes massa tahmeutuu. Lisää muut ainekset. Laita leivinpaperi halkaisijaltaan 17 cm irtopohjavuokaan ja taputtele massa vuoan pohjalle ja siirrä pakkaseen odottamaan.

Valmista täyte. Huuhtele lävikössä muutamia tunteja tai yön yli lionneet cashew-pähkinät ja sekoita koneessa niin kauan että niistä muodostuu silkkistä kermamaista massaa lisäten pikkuhiljaa kookoskermaa ja huuhdo lopuksi mukaan tölkin jämät noin yhdellä ruokalusikallisella vettä – älä kuitenkaan käytä liikaa vettä ettei seoksesta tule liian vetistä. Lisää kaikki muut ainekset paitsi sulaneet rasvat. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää lopulta sulatettu kaakaovoi ja sulatettu kylmäpuristettu neitsytkookosöljy. Tarkista makeus. Kaada täyte vuokaan, napauta vuokaa pari kertaa pöydällä, jotta mahdolliset ilmakuplat tulevat pintaan. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella marjakreemin ainekset (älä riko konetta jäisillä marjoilla vaan lue käyttöohjeet) ja anna turvota noin kymmenisen minuuttia ennen kuin kaadat seoksen kakun päälle. Anna koko kakun jähmettyä pakkasessa ainakin pari tuntia. Tee vielä lopuksi sydän leivinpaperiin leikatun sapluunan läpi (Huom: tarttuu kiinni, jos ei kreemi ole ollut tarpeeksi kauan pakkasessa). Irrota vuoasta ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti