![]() |
Calpe ja Peñon de Ifach |
![]() | |
Oliivipuu Calpessa |
![]() |
Mitäs me kiertolaiset |
Alustan tämänkertaista postaustani uudessa majapaikassani, Calpessa, aamuyöstä tiistaina 24.10. On kaksi kuukautta jouluun, ja saan viettää ihanaa pitkää kesälomaa Espanjallekin normaalia lämpimämmissä säissä (auringossa 30 paukkuu reippaasti, varjossakin on 25-27). Huomenna on tiedossa matka vuoristoon, mutta valvomiseni ei johdu siitä, että olisin niin innoissani (vaikka olenkin), vaan koska annoin naapurihuoneiston bileporukan mölytä pari tuntia, ennen kuin soitin respaan, eikä uni enää tullut silmään.
Calpen valitsin tukikohdaksemme melko umpimähkään, kun piti keksiä seuraava kohde ja saimme renkaat alle vanhempieni saavuttua paikalle karavaanillaan. En tajunnut kaupungin olevan lähes vuoristossa, mutta tunnen oloni kotoisaksi vuorten ja meren läheisyydessä. Etsittyäni turhaan sopivaa airbnb-paikkaa äitini varasi lähes yhtä sokkona meille edullisen (n.200e/viikko) hostellin (La Paloma 1), joka onkin ihastuttavan oloinen pieni talo suloisine portaineen, tasanteineen, uima-altaineen ja kattoterasseineen, jossa katselin Leevin kanssa illalla tähtiä. Itselleen vanhempani löysivät edullisen pikkucampingin aivan vierestä!
![]() |
Kuva hostellin katolta |
Kaikki ei ole sitä miltä näyttää
Nyt onkin sitten jo monta päivää vierähtänyt, ja olemme monta kokemusta rikkaampia. Olemme siirtyneet Alicanten kautta takaisin Torreviejaan, olleet taas yhden yön espanjalaisperheen kotona tutustumassa paikalliseen elämänmenoon, ja saimme jopa eka kertaa vähän mahanpuruja. Toivotaan, että pääsisimme tällä kertaa vähällä - viime reissulla sairastin tietämättäni Yersinia-bakteerin, joka kaatoi sänkypotilaaksi.
Calpessa huomasin melko pian, ettei hostelli ollut ihan niin ihana, miltä ulkoa näytti. Henkilökunta oli kyllä todella miellyttäviä, mutta naapurit mekastivat yöt läpeensä, alakerran huoneemme haisi homeelle ja tupakalle, seinistä valui kosteudesta tiivistynyttä vettä aamuisin, ja niistä kuului läpi hiljainenkin puhe, joku kävi röökillä kattoterassilla olevien ilmastointipumppujen luona, ja viimeiseksi yöksemme siivooja oli jostain syystä pedannut sänkyyni märät lakanat... löysin myös kaapin lattialla lojuneesta viltistä luteen raadon. Koin lisäksi erään henkilökohtaisen elämän järkytyksen, joka horjutti herkkää mieltä, joten en jaksanut kirjoittaa, tutustua paikallisiin, tai tehdä mitään muutakaan "ylimääräistä". Mutta nyt olen taas ladannut akkuja!
Tärkeimmät matkailukohteet nähty
Calpe oli erityisesti saksan- ja venäjänkielisten turistien suosima
paikka, ja kadulla minua saatettiin puhutella suoraan saksaksi. Kukaan
ei myöskään ihmetellyt, kun vastasin reippaasti heidän äidinkielellään.
Kävelimme ensimmäisenä päivänä ohi Calpen maamerkin, 332 metriä korkean Peñon de Ifach-kallion, paratiisimaisten mutta turistintäytteisten hiekkarantojen reunaa aina vanhaan kaupunkiin asti. Matkalla kilistelimme vastapuristettuja mehuja ja vanhan kaupungin porteilla söimme tämän reissun parhaita, tuoreita tapaksia, mutta myyjä käyttäytyi isäni luottokortin kanssa sen verran oudosti, että hän joutui kuolettamaan sen. (Valitettavasti en muista ravintolan nimeä.) Pääkadulla valmistauduttiin illan lastenkulkueeseen (oli taas yhden lukuisista suojeluspyhimyksistä juhlapäivä) ja vanhassa kaupungissa näimmekin paljon lapsia pukeutumassa karnevaaliasuihin. Olisi ollut mahtavaa jäädä katsomaan fiestaa, mutta olimme liian väsyneitä ja matka majoitukselle pitkä. Espanjalaiset tavat tietäen, kun ohjelman pitäisi alkaa kello 18, se luultavasti alkaa joskus aikavälillä 18.45-19.30... joten emme jaksaneet jäädä odottamaan.
Kävelimme ensimmäisenä päivänä ohi Calpen maamerkin, 332 metriä korkean Peñon de Ifach-kallion, paratiisimaisten mutta turistintäytteisten hiekkarantojen reunaa aina vanhaan kaupunkiin asti. Matkalla kilistelimme vastapuristettuja mehuja ja vanhan kaupungin porteilla söimme tämän reissun parhaita, tuoreita tapaksia, mutta myyjä käyttäytyi isäni luottokortin kanssa sen verran oudosti, että hän joutui kuolettamaan sen. (Valitettavasti en muista ravintolan nimeä.) Pääkadulla valmistauduttiin illan lastenkulkueeseen (oli taas yhden lukuisista suojeluspyhimyksistä juhlapäivä) ja vanhassa kaupungissa näimmekin paljon lapsia pukeutumassa karnevaaliasuihin. Olisi ollut mahtavaa jäädä katsomaan fiestaa, mutta olimme liian väsyneitä ja matka majoitukselle pitkä. Espanjalaiset tavat tietäen, kun ohjelman pitäisi alkaa kello 18, se luultavasti alkaa joskus aikavälillä 18.45-19.30... joten emme jaksaneet jäädä odottamaan.
![]() |
Namskis |
Tiistaina oli autoreissumme hienoin päivä: Vierailimme ensin Algarin vesiputouksilla ja sitten Guadalestin kylässä. Molemmissa oli tähän aikaan vuodesta ihanan vähän vierailijoita. Uusi espanjalainen tuttuni kauhisteli, kuinka olin voinut uida putouksilla, kun hänelle siellä on jo elokuussa liian kylmää. Guadalestissa oli erittäin mielenkiintoisia museoita, vanhan linnoituksen jäänteet ja pieniä putiikkeja täynnä ihan edullistakin tavaraa. Kylän alla levittyi suuri, turkoosi, autiorantainen vuoristojärvi. Jäin miettimään, oliko sielläkin mahdollista uida...

Keskiviikkona lepäilimme, ja torstaina lähdimme käymään Elchen kenkätehtaalla. Jos itse olisin voinut päättää, en tietenkään olisi ajellut edestakaisin niin pitkää reissua, vaan välttäisin turhaa polttoaineenkulutusta. Matkalla näimme toistamiseen Benidormin pilvenpiirtäjät, Alicanten yllä nousevat ja laskeutuvat lentokoneet ja vähän Elcheä. Elchessä olisi ollut kehutut vuotuiset keskiaikamarkkinat, mutta tuolla kokoonpanolla ja isolla autolla sinne meno olisi ollut rasittavaa. Tehtaalla saimme opastuksen kenkien valmistukseen ja meille tarjottiin makeaa viiniä (emme kylläkään maistaneet). Mukaani lähtivät 60 eurolla hyvät syksyyn sopivat nahkakengät.
![]() |
Benidormin pilvenpiirtäjä |
Bed and breakfast Alicantessa
Perjantaina ajelimme Leevin kanssa bussilla Alicanteen ja yövyimme Airbnb:stä löytämäni herttaisen espanjalaisperheen luona. Kahden hengen yöpyminen aamiaisineen kustansi 18 euroa, eikä caballeron ikää kyselty oston yhteydessä. Emäntänämme toimi sydämellinen yksinhuoltajaäiti, joka asustaa kahden aikuisen lapsensa kanssa miellyttävällä asuinalueella suuressa huoneistossa. Hän kertoi myös luonaan olevan kaksi kuukautta hollantilainen tyttö opiskelemassa espanjaa. Kokemus oli kaikin puolin hyvä, vaikka paikalliset pitivätkin suomalaiseen makuun suhteellisen kovaa ääntä ulkona ja sisällä läpi yön. Korvatulppien läpi se ei kuitenkaan häirinnyt yhtään ja lapsellani on erittäin hyvät unenlahjat. Oli aivan ihanaa päästä niin rakkaudelliseen ilmapiiriin ja emäntämme muistutti lauantaiaamuna lähtiessään, että "Tämä on teidänkin koti, muistakaa, että milloin vain haluatte tulla takaisin, ovet ovat auki teille!" Aamupäivällä poikani kävi vielä pulahtamassa uima-altaalla ja onnistuimme lukitsemaan itsemme ulos väärillä avaimilla, mutta onneksi naapurit pelastivat meidät.
Alicantessa kuljimme bussilla ja raitiovaunulla (jonka lippu kannattaa pitää tallessa koko matkan, sillä asemalta ei pääse pois, jos ei näytä koneeseen lippua, samoin kuin junissa). Loppumatkan linja-autoasemalle kävelimme, ja koska myöhästyimme Torreviejaan lähtevästä bussista, päädyimme viettämään aikaa matkan varrella satamassa pikkulapsille suunnatussa halloween-tivolissa. Hampurilais tai -nugettiateria ja koko päivän ranneke maksoi 13e. Seuraavan kerran kun pääsen Alicanteen, menen ehdottomasti vierailemaan Santa Barbaran linnakkeeseen, jolloin kyllä olisi parempi, että lapseni olisi hieman vanhempi, jottei hän tipahtaisi mistään korkealta. Mainitsemistani nähtävyyksistä on muuten lisätietoa esimerkiksi täällä.

Roskienkeruun ilosanomaa
Olen vähän pettynyt siihen, minkä verran olen arjessa jaksanut kerätä roskia. On kuitenkin ihanaa saada sähköpostia, jossa kerrotaan kuinka olemme esimerkillämme innostaneet täällä asuvia ihmisiä katsomaan ympäristöään uusin silmin ja alkamaan siistiä sitä. On varmasti turhauttavaa, kun suurta osaa ihmisistä "ei kiinnosta", tai he eivät tunnu välittävän sotkuistaan, mutta silti jostain on aloitettava! Poliitikoillekin olisi tärkeää näyttää, mitä mieltä kansalaiset ovat. Lauantaina järjestettiin Torreviejan sataman lähellä NGO-tapahtuma, jossa paikalliset hyväntekeväisyysyhdistykset kertoivat toiminnastaan. Jos olisin jaksanut ja saanut käytännön asiat järjestettyä, olisin tullut sinne juttelemaan paikallisten kanssa ja kysynyt, olisiko heillä ideoita, mitä Torreviejan roskatilanteelle voisi tehdä... Toivottavasti joku paikan päällä asuva innostuisi jatkamaan ideointia ja kontaktejen etsimistä?
Otimme myös yhteyttä skandinaaviseen kouluun ja olisimme käyneet juttelemassa eskareiden kanssa roskienkeruusta, mutta aikataulumme menevät hieman ristiin. Tästäkin voisi joku ottaa kopin ja innostaa vaikka tutun espanjaa osaavan lapsen mukaansa espanjalaiseen kouluun juttelemaan aiheesta! Itsellemme kaiken ympäriämpäri viuhtomisen jälkeen tuntuu nyt tärkeältä ottaa vaan iisisti ja koittaa pysyä loppuloman ajan terveenä.
Mitä Suomesta on jo nyt ikävä
Olemme olleet pian kuukauden ajan reissussa kaksistaan, ja jo melko alkumatkasta alkoi tulla kova ikävä läheisiä ihmisiä. Toisiksi eniten ikävä on arjen helppoutta, esimerkiksi sitä, kuinka helppoa julkisilla liikennevälineillä on kulkea paikasta toiseen - olisi varmasti täälläkin, kun osaisi paremmin espanjaa ja löytäisi tiedot ja aikataulut helpommin... Toisaalta reittioppaat ja muut nettisovellukset ovat Suomessa laadukkaampia. Helppouteen kuuluu myös arjen rutiinit, päivähoitojärjestelmä ja moni yhteiskunnan järjestämä asia. Kolmanneksi eniten on ikävä ruokavaliota (huom: ei suomalaista ruokaa, vaikken ole varma kumpi on huonompaa, suomalainen vai espanjalainen ruoka...). Luomu- ja lähiruoan, luomukosmetiikan yms. löytäminen vaatii aikaa. Pikkuhiljaa alkaa tietää, mistä mitäkin saa.
Suomessa on myös helpompaa välttää vehnää. Vaikkei sielläkään juuri kukaan ymmärrä mikä on gluteenin (vehnäproteiini) ja vehnätärkkelyksen (josta saamme vatsaoireita) ero, niin täällä en ole viitsinyt rajoittaa vehnän käyttöämme, koska se tuntuisi taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Auringossa kypsyneet, tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat innoittaneet harkitsemaan kasvisruokavaliota, mutta paljon ravintoloissa syövälle sen noudattaminen olisi alussa melko haastavaa. Ainakin aina pitäisi kysyä etukäteen, mitä ruoka sisältää, vaikka osaisi lukea espanjaa täydellisesti (koskaan ei voi tietää, mitä annoksessa todella on).
Ikävä on myös raikasta ilmaa kaupungeissa (paitsi katupölyaikaan... ja Tampereen keskustassa on aina huono ilma), raikkaita puhdistusaineita ja vähemmän kemikaaleja (paitsi uimahalleissa, kun mummot lilluu sielläkin hiuslakalla kuorrutettuina kloorivedessä). Olen onneksi huomaavinani, että täällä käytetään yleispuhdisteena yhä vähemmän klooria, jonka lemu saa minut yökkimään kaduilla. Ja onneksi täältäkin saa ostettua ekologisia siivouspalveluita esimerkiksi Miia Ameen Green Door -yritykseltä. Myöskin suolalla tai muilla puhdistusmenetelmillä saisi uima-altaat pidettyä puhtaana. Lapseni yskä paheni karseaksi hänen hörpittyään kloorivettä ensimmäisen majoituksemme altaalla. Yskä on nyt aika lailla poistunut homeopatian avulla.
Homeisia asuntoja ja aamuyön kylmänkosteaa huoneilmaa ei myöskään tule ikävä, mutta on ollut hyvä huomata, että kaikki talot eivät suinkaan ole homeessa tai tunkkaisia. Toisaalta ihoni voi paremmin kosteassa, eikä sormet ole kokoajan haavoilla! Muita ikävöintiasioita varmaan nousisi pintaan, kun viettäisi täällä pidempään aikaa, mutta omalla asenteella voi suodattaa turhat negatiivisuudet pois, ja keskittyä siihen, mikä oikeasti on tärkeää!
Mitä täältä jää kaipaamaan (ja mitä ei)
- Aurinkoa, valoa, d-vitamiinia ... luonnollisesti.
- Lämpöä, sitä ettei tarvitse kokoajan miettiä, mitä pukea päälle, ei tarvitse käyttää siihen valtavasti aikaa ja huomata ulkona kuitenkin pukeneensa väärin.
- Uima-altaita ja rantoja.
- Meren tuoksua ja lämmintä tuulta.
- Tuoreita, auringossa kypsyneitä, oikeasti maukkaita hedelmiä ja vihanneksia.
- Iloa, naurua, ihmisten yhteistä ajanviettokulttuuria.
- Uusia ystäviä!
- Juhlia ja karnevaaleja.
- Sitä, kuinka ihanasti tuntemattomien lapsiin suhtaudutaan.
- Rentoa suhtautumista asioihin ylipäätään.
- Tunteiden (myös suuttumuksen) "vapaata" ilmaisua tiettyyn rajaan asti (esim. EI sitä, kuinka todistin taas kadulla erään naisen läimäisevän poikaansa. En luonnollisestikaan pidä myöskään siitä, että isommat lapset kiusaavat leikkipuistoissa pienempiä, enkä miesvaltaisesta machokulttuurista, joka saattaa tosin olla enemmän etelämpien alueiden juttu)
- Edullisia hintoja
- Hyvää yrittäjyyden ilmapiiriä
- Rohkeutta tehdä mitä huvittaa (sen otan mukaani Suomeen <3)